Alles wat je moet weten over een pelletkachel!
Misschien ken je ze al of ze zijn helemaal nieuw voor je: pelletkachels. Een pelletkachel is een fijne duurzame warmtebron voor in huis. Naast de duurzaamheid en de fijne warmte, is een pelletkachel ook nog eens super eenvoudig te bedienen. Bij het zoeken naar de juiste pelletkachel is het logisch dat je met vragen zit. Wij hebben hieronder de meest voorkomende vragen over pelletkachels voor jou op een rij gezet! Heb je meer vragen? Neem dan contact op met klantenservice. Zij helpen je graag op weg.
Bekijk hier alle pelletkachels
Pelletkachel wat is dat?
Een pelletkachel is een kachel die je in huis plaatst. Hij verwarmt net zo fijn als een houtkachel, maar brandt niet op houtblokken. Een pelletkachel wordt namelijk gestookt op houtpellets. Dit zijn kleinere korrels die worden geproduceerd van houtzaagsel en -schaafsel. Onder hoge druk wordt het restafval van hout samengeperst, zodat je cilindervormige korrels krijgt.
Livin'flame pelletkachel Skomo 5
Hoe werkt een pelletkachel?
Oké, we weten nu wat een pelletkachel is. Maar, hoe werkt het nu eigenlijk? Van de buitenkant lijkt een pelletkachel veel op een houtkachel. De techniek die in de pelletkachel zit is wel degelijk anders. In de pelletkachel zit een groot reservoir waar je de houtpellets in kunt stoppen. Vanaf dit reservoir wordt automatisch een bepaalde hoeveelheid houtpellets naar de kachel vervoerd, waarin het wordt verbrandt.
Op een pelletkachel kun je via het bedieningspaneel of via je smartphone de gewenste temperatuur instellen. De pelletkachel regelt zelf verder de verbranding. De warmte wordt dan zachtjes de kamer ingeblazen. De overige gassen worden via het rookkanaal afgevoerd.
Wat verbruikt een pelletkachel?
Onze pelletkachels hebben een hoog rendement van +/- 90%. Dit houdt in dat de verbranding optimaal wordt benut en dat je minder houtpellets hoeft te verbranden om je huis te verwarmen. Hoeveel een pelletkachel precies verbruikt hangt af van een aantal factoren. Zo dient men rekening te houden met:
- De isolatie van de woning
- De grootte van de ruimte
- De temperatuur die je instelt
- Het rendement van de pelletkachel
Wanneer een pelletkachel aanstaat wordt er ook stroom verbruikt. Hier dien je rekening mee te houden. Bij de verschillende pelletkachels staat weergegeven hoe groot de inhoud is en hoeveel branduren hiermee gepaard gaan. Voor een zak van 15 kilo betaal je ongeveer €5. Hier kun je gemiddeld 22 à 25 uur de pelletkachel mee laten branden.
Welke pelletkachel is de beste?
In onze collectie hebben we pelletkachels van twee merken: Livin’flame en Manor House. Kwalitatief zit er geen verschil tussen de pelletkachels. Wanneer je voor een van deze twee merken kiest, kies je de juiste pelletkachel meer op smaakgevoel en op de grootte van de ruimte die verwarmt moet worden.
Bekijk hier alle pelletkachels
Hoe pelletkachel aansteken?
In tegenstelling tot een houtkachel, hoef je weinig moeite te doen om een pelletkachel aan te steken. Het ontsteken gebeurd automatisch via een ontstekingspatroon wanneer je de pelletkachel aanzet. Via het bedieningspaneel zet je de pelletkachel aan en stel je de gewenste temperatuur in, waarna de pelletkachel de rest zelf regelt.
Hoe pelletkachel plaatsen?
Voor het plaatsen van een pelletkachel heb je een rookkanaal nodig waar hij aangesloten op kan worden. Bij alle pelletkachels kun je een complete aansluitset aanschaffen. Met deze aansluitset kom je in de meeste situaties al ver.
Heb je de pelletkachel geïnstalleerd? Dan kun je gebruik maken van onze gratis ingebruiksstelling ter waarde van €200. Hierbij komt een specialist bij jou thuis de aansluitingen van je pelletkachel controleren. De pelletkachel wordt juist ingesteld en je ontvangt een uitgebreide uitleg over de bediening.
Is een pelletkachel duurzaam?
Bij de verbranding van hout komt fijnstof vrij, wat schadelijk is voor de gezondheid. Wanneer je een pelletkachel vergelijkt met een houtkachel, komt er bij de verbranding van de houtpellets in een pelletkachel 95% minder fijnstof vrij.
Kan een pelletkachel als hoofdverwarming?
Je kunt een pelletkachel gebruiken als hoofdverwarming, dus om het hele huis mee te verwarmen. Echter, dan heb je hem iedere dag aan staan (in de winter, maar ook in een koud voor- en najaar). Hier komt meer fijnstof bij vrij dan wanneer je bijvoorbeeld je huis stookt op gas of stroom. Je kunt een pelletkachel ook alleen gebruiken als verwarmingselement in de winter, zodat je de periodes daaromheen kunt stoken met je huidige verwarming.